Polen crud poliflor

Polen crud poliflor
Polen crud poliflor
100 gr
1000 lei
200 gr
2000 lei
1000 gr
9000 lei

Polenul este recoltat de albine din flori. Se știe că staminele florilor produc și răspândesc polen. Grauncioarele de polen sunt diferite ca mărime și culoare în funcție de flori.

Albinele culeg acest polen și-l depozitează în stup formând astfel păstura. Aceasta constituie pe lângă miere o parte din hrana lor. La procesul de colectare a polenului din flori participă întreg corpul albinei. În prima fază când albina se așează pe floare întreg corpul ei se umple cu polen, după care albina își curață corpul de polen prin periere formându-l în grăuncioare. În timpul formării granulelor, albina umezește polenul cu salivă și miere așezându-l în coșulețele de polen fixate pe piciorușele posterioare. Albinele consumș acest polen. O familie de albine medie consuma aproximativ 25 kg de polen anual.

Pentru a recolta polenul de la albine, apicultorul pune la intrarea în stup un colector de polen prin care albina trebuie să treacă pentru a intra în stup. În timp ce intră în stup ea pierde polenul de pe piciorușe în colector. Aceste colectoare sunt  puse de apicultor pentru o perioadă bine delimitată, permițând astfel familiei de albine să-și culeagă polen pentru dezvoltarea proprie și pentru  a-și completa rezerva de hrană pentru iarnă. Polenul astfel recoltat se congelează reprezentând polenul crud sau se poate usca rezultând polenul uscat.

Compoziția biochimică a polenului variază în funcție de florile din care a fost cules, fiind alcătuit în principal din: apă 3,4%, zaharuri 19-40%, amidon și glucide 0,22%, extracte eterate (lipide) 0,19-15%, proteine 7-35%, aminoacizi liberi 10%, reziduuri 1-7%. Printre aminoacizii liberi se numară: asparagina, prolina, alanina, gentamina, metionina, serina, acid aminobutiric, arginina, acid aspartic,cistina, acid gentamic,histidina, hidroxiprolina, leucina, izoleucina, lizina, treonina triptofanul, tirosina și valina.

Lipidele din polen sunt reprezentate prin acidul leuric, oleic, linoleic, palmitic și miristic, lecitina, izolecitina, fosfoinozitol, fosfolipide, etc.

De asemenea polenul conține multe substanțe minerale benefice corpului uman de ex: potasiu, fosfor, calciu, sulf, sodiu, magneziu, fier, iod cupru, zinc, mangan, nichel, etc.

În polen se regăsesc și multe vitamine, cum ar fi: tiamina, riboflavina, acid nicotinic pantotenic ascorbic  folic, piridoxina, tocoferol, complexul devitamine  B, grupa de vitamine a carotenoizilor.

Prin comparație cu alte alimente cum ar fi ouăle, brânza sau carnea de bovine polenul este mult mai bogat în aminoacizi.

Polenul este folosit în alimentația umană ca fortifiant, adjuvant în anemiile severe, pentru prevenirea osteoporozei, creștere și dezvoltare la copii, ajută la buna funcționare a ficatului, pentru imunitate, etc.

Acest produs nu înlocuiește un consult medical și nu este recomandat persoanelor alergice la unul dintre ingrediente.

A se păstra la congelator!